BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

NoRFaRHaNa AshIm

NoRFaRHaNa AshIm
PeRJaLaNaN HiDuPKu

Wednesday, April 22, 2009

KERENAH ORANG SEKELILING YG PELBAGAI

Bercakap mengenai perangai @ kerenah atau orang putih cakap behavior memang banyak..
Semenjak mula bekerja di sebuah syarikat travel agensi nie ana banyak mengenali orang yang pelbagai ragam dan macam nyer...

Bermacam-macam jenis perangai orang yang ana kenali. Antara-antaranya adalah :

1 ) Seorang yang amat peramah sampai diriku xterlayan ngan setiap perbualan nyer..tp kekadang pe yang dickp dier sendiri xlakukan..sedangkan pe yang dier ckp dier perlu buat dlu bru org len percaya ape yg dier cakap kan...

2 ) Seorang ni agi suka memberi nasihat, galakan serta dorongan kepada sesiapa saja yg dier rse dier suka tp kekadang cara dier meluahkan setiap pesanan,nasihat atau teguran tu membuatkan org xsuke ngan cara dier. kerana terlalu terbuka dan kekdng memjatuhkan air muka seseorng itu..

3 ) Yang ana nk cerita nie lagi la teruk...Dengar je nie nk wat sale, mcm2 persoalan serta pertanyaan yg ssh nk dijwb samada betul atau tidak...Bukan pe kekadang ana agk curiga ngan pe yg dier ckp ble nk wat sale...kerana kekadang dier cra dier ckp wat diriku serta staff yang len xpercaya....

4 ) Seorang yang banyak menyusahkan org..Selalunya keja yang ditugaskan kepada dier selalu nk passing kepada orng len...Bile dah siap dier yg akn wat2 cbuk nk thu what going on...manusia cmnie pun de kan...suka ambil kesempatan atas orng ble dier kata dier cbuk wat sale or keja len...dier ingat dier tu sape..GM?MD?PM?

5 ) Lagi berkaitan ngan perangai org yang berada disekeliling ku ialah org yang kuat bodek BOSS. Org cmnie xtau la smpai ble leh selamat..Setiap pe yang dikongsi kan bersama mesti nk me'report' kat BOSS. Dier ingat dier tu sape...Besar sgt ke dier tu..samapi nk report everything kat BOSS. Dier agi truk dr orng yg kena report tu...At least kami jujur dlm stiap kerja n ikhlas...dier wat keja pun nk berkira-kira..Sedar la wahai insan yang berkenan insaf la spy org x membenci dirimu yang dah tua kerepot....

6 ) Insan ini pula suka menuduh orng xtentu pasal berkenan apa skali pun..pe yang kiter wat sumer xmemuaskan ati dier.ble kiter xwat dikata kita nie xleh nk diharapkan..ble kiter dah wat kata kiter nie wat keja x ikhlas ngan stiap pe keja yang diberikan..At least ana x hipokrit cm dier ckp dpn len ckp blkng len menuduh org x tentu psl cm dier tu bagus sgt la...

7 ) Perangai ini membuatkan aku ingin dtg ofis stiap ari ble kerja ana dier hargai...ble diberi kepercayaan dier telah tepati...ble ana happy dier happy ble ana sedih dier sedar akn kesedihan ku...ana xkan lupa stiap kenangan yang ana lalui bersama2 ngan kalian berdua...suka duka harungi bersama...

Ini lah beberapa kerenah / perangai / behavior / sikap yang ana kenali sepanjang diriku di sini...ade agi yang ana hendak konsi kan bersama2 ngan sahabat sekalian berkaitan nie...Adakah di antara sahabat2 sumer mempunyai sifat yang ana nyatakan di atas atau yang len..sila nyatakan diri anda kepada ana spy ana leh mgenali dirimu wahai SAHABATKU!!!!!!!!!

4 comments:

pieya said...

a'aa aku dlm kategori ane???at least aku dpt tau perangai aku yg sebenar..ye le kadang2 kiter xsedo pe yg kiter buat kan..so kiter xleh nilai pernagai kiter..org yg berada di sekeliling la yg mengetahuinya..

NoRFaRHaNa said...

ak tau mu kategori yang ckp nyer tulus ikhlas serta xpandai nk lawan ckp orng..Mu nie seorang yang xsuke membantah bile berdepan tp di belakang ya...KeKadang mu nie cm lalang ikut je pe org ckp kan...Pe yang ak ckp nie dr pandangan mata ak..if mu xsetuju ikut mu la....but this is my opinion...wokay my fren...

pieya said...

hahahaa...kalo mu kata cam2 ye la kot...hihihihi...

NoRFaRHaNa said...

Sesungguhnya bercakap jujur la wahai sahabat ku...krn orng yg b'ckp jujur nie disenangi oleh org...tp de setengah org xsuke sgt org yg terlalu jujur nie...jujur tu bertempat la syg oi....bkn sume bende nk kena ckp jujur kan...